MAKİNE DOSYASI: ŞU AN NE DURUMDAYIZ?

14:56

Genelde merak edilip soruluyor, blogdaki yazılar için son 1 aydır Sony A6000 kullanıyorum. Burada elimdeki Canon 550D, fotoğraf da A6000 ile çekildi. Son 1 aydan önce genelde Fujifilm XE-1, Canon ve bazen de Sony A7 kullandığım gönderiler var. Analog makinem de Zenit TTL. Pezometresinin olmaması yüzünden biraz sıkıntı yaşıyorum bazen, o yüzden telefona lightmeter yükledim, doğrusu epey işe yarıyor. Instagram için en çok telefonun kamerasını kullanıyorum (LG G2), yine de aynasız makineler canımdır.
A6000 ise dediğim gibi bir süredir kullandığım makine. Ufak tefek, oyuncak gibi bir şey. Olur da, almayı düşünenler varsa diye kısa bir inceleme yazmak istedim. Bu yüzden yukarıda bahsettiğim makineler ile hem gövdeler hem markalar arası kıyas yapacağım.

Fujifilm XE-1, mükemmel bir aynasız makineydi, 35mm lens ile analog tadını birebir alabiliyordunuz. Fuji'nin Leica varisi olarak görülmesi boşuna değildi yani bir zamanlar. Çoğu zaman çok memnun kalsam da özellikle düşük ISO'da kötü sonuçlar veriyor ve netlemesi çok yavaş. A6000'in yirmide biri desem abartmış olmam. A6000'in netleme hızına alıştıktan sonra geri kalan her şey aşırı yavaş ve hantal geliyor. Şarj bakımından değerlendirirsem, Fuji 10 üzerinden 7 alabilir. Fuji'nin Türkiye piyasasından çekilmiş olması ve lenslerinin aşırı pahalılığı olumsuz bir yönü. Onun dışında makine her yere taşınabilir, güzel. Sırf zevkine bile alınır gerçekten, o analog havasına sonsuza dek sevgi duyacağım eheh.

Canon 550D bu kıyasta yerini almayabilir ama aynasız gövdenin giriş seviyesi bir dslr'a tercih edilebileceğine bizzat şahit olmuş durumdayım. A6000'in renk derinliği 550D'den daha iyi bir durumda. 550D'nin iyi tarafları şu olabilir: A6000'in ekranı güneş ışığında epey kararıyorken 550D en parlak ışıkta bile net bir vizör görüşü sağlıyor, hatta bu epey etkileyici bir fark. Aynı zamanda şarjı da çok daha iyi. 550D'nin şarjı 10 üzerinden 8 alabilir ama bu durum teknolojisinin geliştiği gerçeğini değiştirmez. 550D ile manuelde gerçekten çok iyi performanslar yakalayabilmek mümkün, ama gövde düğmelerinin karışıklığı ve yerlerindeki zorluğu da olumsuz bana göre. A6000'de de gövde düğmeleri sorunu var, ondan da mutlu olduğum söylenemez.
Gelelim asıl kıyaslamaya. Sony Alpha 7 mi A6000 mi?

Alpha 7'nin netlemesi yavaş. (Ama sanırım sonradan firmware'ler ile biraz toparlamış.) Ve internet üzerinde bütün forumlarda bu makinenin Shutter'ında bir sorun olduğu konuşuluyor. Üzerinde çok fazla oynamış olmama rağmen A7'de stabilizasyon sağlayamıyorum, her zaman aynı sonucu vermiyor. A7'nin renk derinliği A6000'e göre daha iyi ama bu aradaki o kadar fiyat farkını vermek için yeterli bir sebep mi bilmiyorum. İkisinin şarjı da kötü. Bildiğiniz kötü ama ciddi çekimlerde sizi yarı yolda bırakmayacağı bir gerçek. A6000'in kendisiyle beraber gelen kit lensi çok iyi bir lens değil, ben 50mm 1.8 sabit ile kullanıyorum daha çok. Ama A7 özellikle Carl Zeiss'in 35mm lensi ile efsane ötesi sonuçlar verebiliyor. A6000 daha küçük, elin içerisinde kayboluyor. Bu kimisine göre makinenin profesyonel görünüşünü engelliyor, kimi takıntılı olmayanlara göre ise sadece taşıma kolaylığı demek. A7'nin makine ergonomisi kesinlikle daha iyi, düğmelerin yeri de çok daha kolay ulaşılabilir. A6000'nin gövde küçüklüğü bu duruma biraz engel oluyor. A6000, maalesef şarj kitiyle gelmiyor. Makine direkt gövdeden şarj oluyor, ama isterseniz ayrıca batarya kitini alıp harici olarak şarj edebiliyorsunuz. Ki ciddi kullanıcılar için bu zorunlu olan bir şey, yoksa makine üzerinden yapılmak kaydıyla tam şarj tam 5,5 saatte oluyor. A7'nin video autofocusu daha iyi olmasına rağmen A6000 daha iyi bir video kaydedici. Yine A6000'in İSO aralığı kesinlikle çok daha iyi, hatta şu video güzel bir açıklama verir. Geri kalan farklılıklar çok daha minimal şeyler. Sony A6000'in A7'ye göre en büyük olumsuz taraflarından biri uyumlu lens sayısının daha az olması (91'e 62'ydi sanırım). Bu kişilerin lens tercihine göre değişir elbette. Ben iç mekân çektiğim için çok fazla eksikliğini hissetmiyorum sonuç olarak. Burada en ayırıcı özellik fiyat. Body değil, lens fiyatları çok farklı. A6000'den A7'ye geçince fiyat bakımından farklı bir kulvarda olduğunuz yüzünüze çarpıyor. Arada büyük bir fark var, bu farkı göze alabilir misiniz, sizin kararınız tamamen.

Bu arada sonuç...
Not: Bu gönderideki saat Cluse Watches'dan, bileklikler ise sırasıyla The Peach Box ve Ztyle.co.

2 yorum:

  1. Merhabalar,
    Uzun zamandır aynasız makineleri araştıran biri olarak, tam isabet oldu okumam! Bilgilendirici yazınız için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ederim, işinize yaradıysa ne mutlu bana.💕

      Sil