Psikoloji Öğrencileri için Bazı Faydalı Linkler

14:57

Özellikle Twitter'da insanları bıktırırcasına paylaştığım haber linkleri, ilginç bir şekilde bazılarının merakını celbetmiş (ki buna hayret ettim eheh). Burada da bu konuyla alakalı birkaç tane soru aldım. Bu post, özellikle psikoloji öğrencileri için hazırlanıyor, baştan söyleyeyim. Ama bazı genel bilimsel/akademik siteler de yok değil içerisinde. Buradaki bütün siteler İngilizce. Maalesef. Ama öğrencisi bilir, Psikoloji bölümü için Türkçe kaynak denilen bir şey kesinlikle yok. Linkler arasında sistematik bir ilerleme de yok, yorumlayarak gideceğim. Hadi başlayalım.
1. Nautilus.us
Bu benim internet camiasında en sevdiğim sitelerden biri. Aslında dergi olarak da çıkıyorlar. Her ay bir konu belirleyip, o konuyu neredeyse her açıdan ele alıyorlar, psikolojiden tutun, edebiyata ve felsefeye kadar. Örneğin bu ayki issue'nun adı "In Our Nature". Yavaş yavaş yayınlıyorlar, neredeyse her gün yeni bir makale bulabilirsiniz. Sitede kullanılan İngilizce epey ağır. Ama her cümle ayrı bir zevk veriyor. Psikolojiyle alakalı makalelerine ayrı bir önem verin derim.
2. Alltop
Bu sitede genel bir psikoloji RSS'i var. Pek çok internet sitesine bağlı ve ne zaman, örneğin Psychtoday'de bir makale yayınlansa otomatik olarak buraya da düşüyor. Bu sitenin RSS Feed'ini Android kullanıcısı iseniz Gazetelik'inize eklemenizi şiddetle öneririm. Bu siteyi takip etmek, rahat bir 10 siteyi ayrı ayrı takip etmekten kurtarır sizi. Özellikle APA'ya bağlı bütün siteler neredeyse mevcut burada. O yüzden ayrı ayrı yazmıyorum ama sadece bu site bile literatür takibi için yeter de artar bile.
3. IFL Science - The Brain
Bu sitede bana göre biraz "magazinsel" beyin araştırmaları yer alıyor. Dili özellikle güzel. INT seviyesinde İngilizceniz varsa rahat rahat okursunuz.
4. Neuroscience News
Neuroscience ile ilgili çıkan son gelişmeler ilk olarak bu güzide sitede yer alır. Bunun dışında bir tane de bizzat makale içeriği sitesi var ama o ücretli olduğu için yazmıyorum. Bunun dışında Science Daily ve New Scientist'in Brain kısımlarını da kullanabilirsiniz. Benim üçüncü en favori sitem bu.
5. Reddit - Psychology
Tam bir psikoloji çöplüğü. İçerisinde her şeyi bulabilirsiniz. Ben karışıklığı yüzünden pek kullanmasam da bir bakın derim.
6. APS : Burada da kollektif bir bilgi var.
7. Psychcentral: Zaten biliyorsunuzdur.
8. PBS : Geçtiğimiz günlerde ortalığı yıkıp geçen bir şizofreni açıklaması yapan British'lerin sitesi.
9. BPS Research Digest : Favorilerim arasında.
10. Open Culture Psychology : Burada dünyaca ünlü üniversitelerde verilen psikoloji derslerine ulaşabilirsiniz. Eşsiz bir kaynak.
11. Science of Us: Harika ötesi bir site. Sadece psikoloji içerikli değil ama sadece tasarımı için bile ilgiyi hak ediyor.
12. Brain Pickings: Maria Popova'yı tanımayan kalmadı zaten.
Bunlar benim kaynaklarımdı. Buraya kadar gelip, hala yetmedi diyen varsa diye de, Reflectd tarafından psikoloji öğrencilerine tavsiye edilen kaynaklardan bir kısmına bakalım hızlıca:
1. PSYBlog  / 2. Head Quarters / 3. The Essential Read / 4. Mind Hacks / 5. Providentia / 6. Life Hacker / 7. PsychCentral / 8. Psycology in Everyday Life / 9. Mind the Brain / 10. The Positivity Blog / 11. Medical Express / 12. Research Blogging / 13. The Guardian - Neurophilosophy 

2 yorum:

  1. Merhaba :) blogunuzu yeni takip etmeye başladım. Gerçekten içeriği bol fotoğraflı ve okuması keyif verici yazılarla dolu.Bende bu sene psikoloji bölümünü kazandım. Ancak ingilizcemin yeterli olmaması beni tedirgin ediyor. :( Ne yapmamı önerirsiniz?

    YanıtlaSil